Портал в режимі тестування та наповнення

День захисту дітей: кіберполіцейські провели зустрічі з українськими школярами

Поділитись:

Поліцейські Запорізької, Чернігівської, Кіровоградської, Волинської та Закарпатської областей розповіли учням про поширені небезпеки в онлайн-середовищі, зокрема про різновиди кібербулінгу, а також пояснили важливість кібергігієни, як дієвого способу захисту від цих негативних явищ.

Правоохоронці розповіли дітям про кібербулінг (англ. cyberbullying). Пояснили, що це - агресивна і цілеспрямована дія, яка здійснюється за допомогою електронних засобів зв'язку, таких як інтернет, соціальні мережі, мобільні телефони тощо. Її метою є завдати шкоди або принизити іншу людину, найчастіше дитину чи підлітка. Це можуть бути образи, погрози, поширення неправдивої інформації або приватних фотографій та відео без дозволу.

Кіберполіцейські наголосили, що систематичне інтернет-цькування може спричинити серйозні психологічні наслідки, включаючи тривожність, зниження самооцінки, проблеми зі сном, депресію та інші негативні наслідки.

Також правоохоронці застерегли учнів від інших форм онлайн-загроз, зокрема кібергрумінгу. Зловмисники налагоджують довірливі відносини з дітьми, зазвичай видаючи себе за інших людей,  і в подальшому маніпулюють з метою сексуальної експлуатації. Наприклад, просять надіслати фотографій чи відео відвертого характеру, а іноді навіть намагаються  зустрітися з дитиною в реальному житті. Наслідки подібного спілкування можуть бути трагічними.

Крім цього, поліцейські також розповіли слухачам про проєкт «Брама». Ця ініціатива розрахована на різні вікові категорії і містить практичні рекомендації та інструменти для захисту від кіберзагроз, фейків і дезінформації.

Не оминули правоохоронці увагою і загрози перебування дітей в деструктивних та суїцидальних онлайн-спільнотах. Разом з колегами з Ювенальної поліції України кіберполіцейські розповіли учасникам освітнього процесу про небезпеку вербування до подібних спільнот агентами країни-агресора.

У Запоріжжі зустріч правоохоронців з учнями обласного центру та дітьми, які виїхали з тимчасово окупованих ворогом Запорізької, Василівської, Михайлівської та Пологівської громад області, проходила у приміщенні бомбосховища через загрозу ворожих обстрілів. Кіберполіцейські розповіли молодим українцям про важливість дотримання кібергігієни та захисту персональних даних, особливо в умовах воєнного стану.

«В умовах війни кіберполіція відіграє ключову роль у захисті дітей в цифровому просторі. Для цього ми співпрацюємо з освітніми закладами та громадськими організаціями і систематично проводимо заходи для підвищення кіберграмотності серед дітей та підлітків. Адже лише спільними зусиллями можливо допомогти дітям зрозуміти як позитивні, так і негативні сторони користування ґаджетами, інтернетом та соціальними мережами», -  підсумував проведені заходи начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Юрій Виходець.

З нагоди Для захисту дітей кіберполіцейські вкотре звертаються до батьків з проханням дотримуватись базових правил, які допоможуть захистити дітей від кібербулінгу та інших онлайн-загроз:

  • Підвищуйте обізнаність. Розмовляйте з дітьми про те, що таке кібербулінг і які його наслідки. Важливо, щоб діти знали, що вони можуть звернутися за необхідною допомогою до дорослих та поліції.
  • Встановіть правила користування інтернетом. Визначте, які сайти і додатки можна використовувати дитині, а які ні. Поясніть, чому важливо не надавати особисту інформацію в мережі.
  • Використовуйте батьківський контроль. Ці програми дозволяють обмежити доступ до небажаного контенту та контролювати онлайн-активність дітей.
  • Навчіть дітей розпізнавати небезпеку. Поясніть, які ознаки мають підозрілі повідомлення, посилання або запити від незнайомців. Навчіть дітей не відповідати на такі запити і негайно повідомляти про подібні випадки.
  • Будьте прикладом. Діти часто наслідують поведінку дорослих. Покажіть, як правильно, дозовано і безпечно користуватися інтернетом, дотримуючись правил етикету та конфіденційності.

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України