Портал в режимі тестування та наповнення

Майже 3 млн грн збитків: у Києві судитимуть шахраїв, які ошукали громадян під виглядом надання послуг з працевлаштування

Поділитись:

Столичні кіберполіцейські викрили членів організованої групи, які пропонували в інтернеті послуги з працевлаштування за кордоном. Слідство зібрало докази вчинення злочинів відносно 273 потерпілих. Обвинувальний акт направлено до суду, фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Навесні минулого року кіберполіцейські Києва спільно зі слідчими Голосіївського управління поліції за допомоги аналітиків сектору кримінального аналізу територіального підрозділу під процесуальним керівництвом Голосіївської окружної прокуратури викрили організовану групу у складі чотирьох осіб, які під приводом допомоги у працевлаштуванні ошукували громадян по всій Україні у період 2021-2023 років.

Поліцейські встановили, що організатор схеми, 26-річний мешканець Київщини, реєстрував юридичних осіб на підставних людей, потім створював власні вебсайти і координував діяльність інших учасників шахрайської схеми.

Зокрема, лідер угруповання для прикриття своєї діяльності підшукав товариство з обмеженою відповідальністю, одним із видів діяльності якого імітувалося надання послуг з роботи за кордоном. Далі чоловік підібрав менеджерів по роботі з клієнтами. Потерпілі знаходили оголошення на вебсайтах та вносили передплату у сумі від 8 до 18 тис. гривень з людини.

Зловмисники запевняли клієнтів про обов’язковість виконання умов працевлаштування зі свого боку, навіть, висилали договір для ознайомлення та підписання. Однак, після перерахування шахраям коштів, замовники так і не отримували обіцяного.

Поліцейські провели низку обшуків за місцями мешкання та «роботи» організатора і його спільників. Вилучено здобуті злочинним шляхом грошові кошти, дві елітні автівки, прикраси з діамантами, мобільні телефони, ноутбуки та банківські картки й чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність вказаної групи осіб.

Слідчі зібрали докази щодо вчинення злочинів стосовно 273 потерпілих. Загальна сума збитків, завданих шахраями, становить майже 3 мільйони гривень.

Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування щодо групи шахраїв і направили до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Санкції статей передбачають до дванадцяти років позбавлення волі.

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України