Портал в режимі тестування та наповнення

Привласнювали облікові записи користувачів інтернету: на Харківщині судитимуть членів злочинного угруповання

Поділитись:

Кіберполіцейські та слідчі Харківщини викрили трьох членів організованої злочинної групи, які привласнювали чужі акаунти в Instagram. Правоохоронці направили до суду обвинувальний акт. Фігурантам загрожує до 15-ти років позбавлення волі.

У березні 2024 року оперативники кіберполіції Харківщини спільно зі слідчими ГУНП області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури встановили трьох зловмисників, які викрадали у користувачів інтернету облікові записи соціальної мережі Instagram.

Фігуранти діяли методом брутфорсу (від англ. brute force – груба сила), тобто підбір пароля шляхом перебору великої кількості парольних фраз із застосуванням спеціального програмного забезпечення. Убезпечити свій акаунт від такого способу зламу можна за допомогою налаштування двофакторної автентифікації та використання надійних паролів.

У подальшому зловмисники формували бази зламаних акаунтів та виставляли відповідні авторизаційні дані для продажу в даркнеті. Розподілом обов’язків учасників організованої групи, які мешкали в різних регіонах України, займався в онлайн-режимі 32-річний мешканець Кіровоградської області.

Правоохоронці провели низку обшуків на території Києва, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, а також Київської, Донецької та Кіровоградської областей. Вилучено понад 70 одиниць комп’ютерної техніки, 14 телефонів, банківські картки та готівку, зокрема понад 3000 доларів. Фігурантам суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Днями правоохоронці завершили розслідування стосовно членів угруповання і направили до суду обвинувальний акт за фактами несанкціонованого втручання в роботу електронної комунікаційної системи, що призвело до витоку інформації, під час діє воєнного стану, а також несанкціонованого збуту інформації з обмеженим доступом (ч. 5 ст. 361, ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361, ч. 2 ст. 361-2, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 361-2 Кримінального кодексу України). Їм загрожує до 15-ти років позбавлення волі.

 

Департамент кіберполіції
Національної поліції України