Портал в режимі тестування та наповнення

У Києві судитимуть членів злочинної організації, які привласнювали віртуальні активи під приводом онлайн-заробітку

Поділитись:

Кіберполіцейські та слідчі встановили десятьох членів угруповання, які під час дії воєнного стану шляхом обману привласнювали кошти громадян. Обвинувальний акт стосовно фігурантів направлено до суду. Їм загрожує до 12-ти років ув’язнення.

Столичні кіберполіцейські спільно зі слідчими слідчого відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури м. Києва на початку цього року виявили і припинили діяльність злочинної організації, учасники якої шахрайським чином заволодівали коштами громадян.

Протиправну діяльність організували двоє мешканців Київської області. Вони залучили ще кількох виконавців - мешканців Києва, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей. Більшість фігурантів була знайома між собою ще з дитинства.

Кіберполіцейські з’ясували, що обвинувачені через телеграм-канали поширювали оголошення щодо заробітку на криптовалюті та в подальшому вели переписки з потенційними жертвами. 

Для цього на території Київської області зловмисники облаштували діяльність двох call-центрів. Оператори переконували потерпілих перерахувати власні віртуальні активи на заздалегідь створені зловмисниками криптогаманці.

Щоб увійти в довіру до громадян та заохотити їх перераховувати все більші суми коштів, зловмисники спочатку повертали «інвестиції» із невеликим «прибутком», але в подальшому привласнювали заощадження та переставали виходити на зв’язок.

На початку березня правоохоронці провели 28 обшуків за адресами мешкання та в автомобілях фігурантів. Вилучено десятки мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, майже дві сотні сім-карток мобільних операторів, понад 54 тисячі доларів. А також два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів. У подальшому судом накладено арешт на майно фігурантів на суму 1 млн. 120 тис. грн.

Дев’ятьох зловмисників слідчі затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Згодом поліцейські встановили десятого учасника злочинної організації.

Наразі правоохоронці завершили розслідування і направили до суду обвинувальний акт за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво, участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Департамент кіберполіції
Національної поліції України